Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/ehmpr.hu/inc/mysql.php on line 9

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/ehmpr.hu/inc/mysql.php on line 9

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/ehmpr.hu/inc/mysql.php on line 9

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/ehmpr.hu/inc/mysql.php on line 9

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/ehmpr.hu/inc/mysql.php on line 9
PR, kommunikáció, sajtó
A malmok elhajtják az ördög szellemét

Érdekességek

Frissítve 2010-04-21

Hollandia

Európa lakói közül talán a hollandok tudnak a legtöbb hóborttal szolgálni, mint kövezett utcák, családi képek a wc-ben, vagy a közlekedés. Érdemes nyitott szemmel járni Hollandiában.

Történelem

Történetéhez tartozik, hogy a XVI. században a Németalföld leggazdagabb és legnagyobb népsűrűségű területe volt.

Az ország 18 tartományból állt. Az északi tartományban a tenger mellett, heringhalászattal és hajóépítéssel foglalkoztak az ott élők, a tenger elleni küzdelem, örök harcnak tűnt számukra. A déli tartományokat a textilipar hálózta be. Ez időben Németalföld spanyol elnyomás alatt állt, 1566-ban a nemesség és a nép összefogásával felkelés tört ki a Spanyol uralom megszüntetése céljából. II Fülöp a Németalföldre küldte Alba herceget, hogy letörje a felkelést, Alba herceg több ezer embert végeztetett ki 1567-ben. Eközben a északi tartományokban parasztfelkelések zűrzavara tombolt. A francia és az angol zsoldosoknak köszönhetően sikerült Alba herceget legyőzni. A déli tartományok 1579 januárjában létrehozták az Arrasi Uniót, amire az északi protestánsok létrehozták az Ultrechi uniót. Ezzel egy államba kerültek az északi területek, ezt a köztársaságot Hollandiának nevezték el. Sajtok, tulipánok és egyéb hírességek

Az ország virágkertészetéről és tejgazdaságáról vált virághírűvé. Évente közel egy millió ember látogat el a világ legnagyobb kertészetébe a Keukenhofba. Ha a tulipánok földjére visz utunk feltétlenül meg kell kóstolnunk az ottani söröket, a Heinekken névről már biztosan hallottunk… A tejtermékek és a kekszek minősége garantált. A genever- a Holland gin fogyasztásával érdemes vigyázni, kiütő erősségű. A hollandok szeretek a bõ reggelit, amely különféle kenyérfajtákból, sajtokból, kolbászból és hideg felvágottakból, lekvárból, kávéból vagy teából áll. Az ebéd hasonlít a reggelihez, annyi változással, hogy levest vagy salátát is esznek. Ebéd és vacsora között úgynevezett "barrel"-t fogyasztanak, amikor is kávét vagy valamiféle italt isznak egy kis harapnivalóval. Különféle standok és üzletek úgynevezett "broodjes"-t árulnak (kis szendvicsek különféle hússal vagy sajtokkal töltve). Egyéb kedvelt étel a sózott hering hagymával és a "tosties" (olvasztott sajt sonkával).

Hollandiában mindenhol az indonéz éttermek "rijsttafell"-t kínálnak, amely enyhe és csípős ételekbõl áll.

Az úgynevezett "Barna kávéházak", amelyeket a faberendezésükről neveztek el, a holland kocsmák ellendarabja, és a megfelelő hely arra, hogy megkóstoljuk a holland sört és a holland gint.

Holland liberalizmus

Hollandia a liberalizmus csúcsa. A prostitúció, az azonos neműek szerelme, a könnyű drogok fogyasztása megengedett dolog, a káosz és az erkölcstelenség mégsem uralkodik el a határok között. A malmok elhajtják az ördög szellemét.

Holland városok Amszterdam

Előnyök hátrányok nélkül Amszterdam rendkívüli város, sok előnnyel és kevés hátránnyal. A város kicsi, szép, ezért nem is olyan hangos, és köszönhetően a csatornáknak még a forgalom sem olyan nagy. Mivel Amszterdam időzónájának szinte legkeletibb részén van, ezért a nyár közepén vannak olyan napok, amikor még este 11-kor is világos van. A város későnkelő, a legtöbb bolt 10-kor nyit, a bárok és kávézók pedig általában éjjel 1-kor vagy 2-kor zárnak. Időjárása télen enyhe, nyáron hűvös. Az itt lakók szinte mind beszélnek angolul, sokan németül vagy franciául is. Szórakozás A városban több mint 1000 vendéglátóegységet találhatunk, a legtöbbet a belvárosban. Eredeti holland ételt felszolgáló étterem azonban nincs sok, ugyanis ha a hollandok elugranak egy étterembe, akkor nem holland ételt szeretnek enni. Az árak rendkívül magasak (legalábbis egy átlag magyar fizetéshez képest). A borravaló minden szolgáltatás árában benne foglaltatik, így elég, ha annyit fizetsz, amennyit kérnek. Ha a számlára ráírják, hogy kiszolgálás nincs beleszámítva, az csak azt jelenti, hogy be akarnak csapni. Bár kevesebbet esik Rómában, Amszterdamban több kávézó van, valaha így reklámozták ezt a várost, és ez a tétel még ma is él. Megszámlálhatatlanul sok kávézót és bárt találunk itt. A kettő között egyébként nincs sok különbség, az is megegyezik, hogy a konyha 21 óra körül zár. 10 éve lehetetlen volt rossz kávét kapni a városban, de az instant kávé megjelenésével megjelent ez is, úgyhogy ha ihatót szeretnénk kapni, akkor arra figyeljünk, hogy van-e kávémasina a pult mögött. A sör szerelmesei próbálják ki a witbier-t (fehér sör), különleges élményben lesz részük. Sört és bort 16 éves kortól, töményebbet 18 éves kortól lehet inni.
Rijsk múzeum, Rembrandt, Van Gogh festményei. A Heinekken

Maastrichtvárosát a rómaiak alapították i.e. 50-ben. Itt találkoztak 1991-ben az Európai Unió vezetői és azóta Maastricht kapcsolatban áll az egyesítés ügyével. A város otthonias kávéházaival és barátságos burgundi légkörével vonzza a látogatókat. Az ország legrégibb városa alatt 10 km hosszúságú alagút húzódik. A város Hollandia legnagyobb karneváli felvonulásáról híres.

Rotterdama világ legszorgosabb kikötője. Vegyen részt egy hajókiránduláson a kiterjedt kikötőterület mentén, és látogassa meg az Euro-Mast-ot, amelynek forgó csúcsáról madártávlati körkilátásban gyönyörködhet a város felett.

Haarlem amely régóta művészeti központ, városházáról és gótikus Grote templomáról ismert.

Utrechtaz utcaszintje alatt fekvő csatornákról híres, ahonnan meg lehet közelíteni a csatorna menti házak pincéit, amelyek manapság elsősorban éttermek és butikok. Látogassa meg a "Dutch Railway" (Holland vasút), a "Musical Clock" (zenélőóra) és a "Street Organ" (utca orgona) múzeumokat.

Delft kék-fehér keménycserép-áruiról híres.

Leidenszámos festő születési helye; a legismertebb talán Rembrandt. Ezen felül itt található Hollandia legrégebbi egyeteme is. forrás: Hollandia ismertető - Start Utazás A holland nép történelmi tudatában az a szó hogy 'Magyarország' elõször 'Magyarországi Mária' (Maria van Hongarije) nevével jelenik meg.Õ II. Lajos király özvegye volt. Férje eleste után a mohácsi síkon 1531. és 1555. között Németalföld - amelyhez a jelenlegi Hollandia is tartozott - kormányzója volt. Magyar királyi rangját megtartotta és férjét haláláig gyászolta. 1993-ban nagy kiállítással adóztak emlékének Hollandiában és Belgiumban, amelyen magyar múzeumi anyag szép számmal volt látható.

A holland királynő egyik őse Árpádházi Szent Erzsébet, II. Endre magyar király lánya volt (egyébként az angol királynőé is). Tudjuk, a királyi házak között sok rokoni kapcsolat áll fenn, tehát nem kívánunk ennek túlzott jelentőséget tulajdonítani. Számunkra mégis nem egészen érdektelen, hogy a holland királynő többek között árpádházi királyaink leszármazottja.

A holland-magyar kapcsolatok a reformációval épültek ki. Hollandia, amely az 1579-i Utrechti Unióval jött létre, a Habsburgokkal szemben vívta ki állami függetlenségét. A hosszú küzdelem gyújtópontja a vallásszabadság gondolata volt. Ebben csendült össze a Hét Egyesült Németalföldi Provincia Erdéllyel, amely szintén a nemzeti önállóságért és a vallásszabadságért kelt síkra a Habsburgok ellen. A holland ú.n. 80 éves háború utolsó három évtizede a 30 éves háború része volt, amely a westfáliai békével ért véget 1648-ban. Ennek aláírói között ott szerepel Hollandia és Erdély (I. Rákóczi György fejedelem). I. Rákóczi György, mint ismert, a 30 éves vallásháborúban Bethlen Gábor politikáját követte, mint a protestáns hatalmak - s így Hollandia - szövetségese.

A magyar kollégiumok és a holland egyetemek közötti ismert évszázados kapcsolat alapja az említett politikai háttér mellett a kálvinizmusban rejlett. Bár Hollandia soha sem volt egységesen református, a politikai vezetés református kézben volt éppúgy mint jórészt a vallási tolerancia országában, Erdélyben is. A magyar református kollégiumok nagy számban küldték diákjaikat Utrechtbe, Leidenbe, Groningenbe, Franekerbe, gyakran holland ösztöndíjakkal. (Midőn a 18. században Frízland provincia anyagi okokból kényszerült több franekeri ösztöndíj megszüntetésére, kimondták, hogy ez nem vonatkozik frízekre és magyarokra.) Ma is van több állandó holland egyetemi ösztöndíj magyar theológusok számára (a legismertebb az utrechti Stipendium Bernardinum). Az utrechti egyetem központi épületében dombormû tanúskodik a magyar diákokról, akiknek a múlt századig Utrechtben az egyetem mellett magyar kápolnájuk is volt. Nem csupán theológiára jöttek ide, hanem más fakultásokra is, mint pl. az orvosi karra. Az 1994-ben a Hollandiai Mikes Kelemen Kör a Holland Tudományos Akadémiával és a Starkenstein alapítvánnyal karöltve megrendezett symposiumát a holland-magyar orvosi kapcsolatoknak szentelte.

A 17. században Misztótfalusi Kis Miklós Aranyos Bibliáját - amely nem csupán nyomdatechnikailag hanem nyelvészetileg és theológiailag is kiváló alkotás volt - Amszterdamban nyomta a maga által metszett betûkkel. E betûk mint 'Jansonius'-betűk ismertek szerte e világon mind a mai napig. Szakértõk jól tudják, hogy e betûk tõle származnak. Apáczai Csere János a Magyar Encyclopaedia-t Hollandiában írta, itt gyűjtötte hozzá az anyagot az akkori tudományos világirodalomból, elsősorban Descartes-tól. Holland feleséget vitt magával Erdélybe Aletta van der Maet személyében, akinek Áprily Lajos 'Tavasz a házsongárdi temetőben' című költeményében állított emléket.

Ruyter holland admirális a holland kormány utasítására 1676-ban kiszabadította a magyar gályarab prédikátorokat a nápolyi alkirály fogságából. Erről Debrecenben emlékmű tanúskodik, amelyet a holland királynő férje néhány évvel ezelőtt ott személyesen mutatott meg fiainak történelmi tanulságul.

Évszázadokon keresztül Hollandiában (és Svájcban) nyomtatták és adták ki rendszeresen a Károlyi Bibliát. Hollandok és magyarok között régi, kapocs áll fenn, amely mindmáig tapasztalható.

(A Holland Magyar Szövetség honlapjáról)

A magyar-holland kulturális kapcsolatok több évszázados múltra tekintenek vissza. Az Európai Unió holland soros elnökségének időszakában, 2004 második felében "Hongarije aan Zee" - Partra magyar! - elnevezésű kulturális évaddal mutatkoztunk be Hollandiában. A nagysikerű évad keretében Hollandia 33 városában közel 250 magyar kulturális eseményre (koncert, színház, kiállítás, előadás, filmvetítés stb.) került sor. A bemutatott magyar produkciók kétharmada a kortárs művészetet képviselte. Az évad eredményeként a meglévő kulturális kapcsolatok még intenzívebbé váltak, s megnőtt a kapcsolatfelvétel és a közvetlen együttműködés a kulturális intézmények, illetve a művészek között. Egyre növekszik az impresszáriós alapon Hollandiában fellépő magyar zenekarok, előadóművészek száma. A magyar komolyzene klasszikusain túl a kortárs klasszikus és könnyűzene is egyre ismertebb Hollandiában. A XX. századi és kortárs magyar irodalom legjelentősebb alkotásait holland nyelvre is lefordították. Márai Sándor, Konrád György, Esterházy Péter, Nádas Péter, Szabó Magda kötetei rendkívüli népszerűségre tettek szert.

A kétoldalú kulturális együttműködés igen aktív szereplői a testvérvárosok, melyek rendszeresen szerveznek magyar kulturális napokat, heteket. A magyar-holland kulturális kapcsolatok jelentős szereplőjévé vált a Budapesten magánkezdeményezés eredményeként megnyílt holland kulturális központ, a Spinoza Ház.

(A Magyar Külügyminisztérium honlapjáról)

Kulcsszó: ehmpr